O bună parte din angajații din România primesc tichete de masă. Valoarea acestora a crescut începând cu data de 1 august, iar o nouă mărire ar urma începând cu data de 1 ianuarie 2024. Însă care sunt condițiile în care un angajat poate beneficia de aceste tichete și cum se acordă ele?
Românii trebuie să știe că tichetele de masă se calculează în funcție de numărul de zile lucrate într-o lună. Iar acestea se acordă angajatului în funcție de numărul de zile lucrate din luna precedentă. De precizat este însă că aceia care au mai multe job-uri pot primi tichete de masă doar de la angajatorul unde are funcția de bază.
De asemenea, în ceea ce îi privește pe cei care lucrează part-time, aceștia se bucură de aceleași drepturi ca angajații cu normă întreagă. Iar calculul numărului de tichete de masă cuvenite pentru angajații part-time este la fel cu cel al angajaților cu normă întreagă. Acest lucru însemnând că tichetele de masă nu se determina proporțional cu timpul lucrat.
Ceea ce însemnă că în cazul unei luni cu 20 de zile lucrătoare, angajații care lucrează întreaga lună, fie ca au un program de opt ore sau un program de patru sau șase ore, primesc câte 20 de tichete de masă.
(CITEȘTE ȘI: VESTEA MOMENTULUI PENTRU ANGAJAȚII CARE PRIMESC TICHETE DE MASĂ! EFECTUL DE DOMINO LOVEȘTE ÎN ROMÂNUL DE RÂND)
Începând cu data de 1 august, tichetele de masă pe care angajații le primesc au fost majorate la 35 de lei. Mai mult, din data de 1 ianuarie 2024, valoarea acestora o să crească, din nou, și va ajunge la 40 de lei.
„Reprezentanții Guvernului, ai sindicatelor și patronatelor au agreat majorarea valorii tichetelor de masă începând cu 1 august 2023 la 35 de lei, iar începând cu 1 ianuarie 2024, la 40 de lei. În perioada imediat următoare vor fi aprobate, la nivelul Guvernului, actele normative pentru aplicarea acestei decizii”, anunța în urmă cu ceva timp Marcel Ciolacu.
Însă, majorarea tichetelor de masă nu înseamnă neapărat că toți angajații se vor bucura de bani în plus. În fapt, legea nu impune firmelor să ofere valoarea maximă a tichetului de masă salariaților. Astfel, chiar dacă valoarea tichetelor a fost majorată, decizia aparține în totalitate angajatorului. Acesta este cel care în urma calculelor făcute decide dacă există fonduri suficiente pentru ca acest beneficiu să fie acordat sau nu.
Mai mult, în contextul actual, în care situația economică este una destul de dificilă, în care prețurile au explodat și noi taxe se vor impune, multe firme se luptă să supraviețuiască și să nu recurgă la concedieri, așa că probabilitatea acordării unei majorări la tichetele de masă este destul de mică pentru mulți angajați.
(VEZI ȘI: ADIO VOUCHERE DE VACANȚĂ PENTRU ACEȘTI ROMÂNI! ȘTIREA DIMINEȚII DE LUNI, 31 IULIE)